Long Feng Taiji Ziwei
the balanced art of self-defense

Balans tussen jezelf en je omgeving geeft ruimte voor groei.
Jezelf kunnen verdedigen zonder jezelf te verliezen.
Wees als water - flexibel, aanpasbaar, geef mee, verander van moment op moment - en win van de hardste rots.
Een vechtkunst die de deur opent naar jezelf - een universum op zich.
Innerlijk zacht, van buiten hard - Yin Yang in balans. (ko)

Wat is Taiji Ziwei?

Long Feng Taiji Ziwei (uitspraak: taj tsjie tsê wei) is een Chinese interne vechtkunst. Vrij vertaald is het "de grootste ultieme weg van zelfverdediging van de feniks en de draak".
Het is Taiji Quan (T'ai-Chi) in optima forma. Taiji Quan is een uiterst effectieve vechtkunst voor zelfverdediging. Het is als "ijzer gewikkeld in katoen".
In het Westen is hoofdzakelijk het gezondheidsaspect van Taiji Quan bekend. Dit komt mede door het feit dat de Chinezen de geheimen van Taiji Quan als vechtkunst niet prijs wilden geven.
De laatste 10 jaar kwam steeds meer informatie beschikbaar en zijn de Chinese meesters meer open in het delen van informatie en technieken voor zelfverdediging.
"The balanced art of self-defense" betekent dat de principes van Yin en Yang een belangrijk fundament zijn. Om jezelf goed te kunnen verdedigen is balans nodig tussen kracht en ontspanning, snel en langzaam, hard en zacht, hoge stand en diepe stand, aanvaller en verdediger, etc.
Verder moet je lichaam in balans zijn. D.w.z. fysiek en mentaal. Hierdoor ben je op een ontspannen manier alert en in staat om adequaat op iedere verandering te reageren.
Uiteraard heeft dit een positief effect op je algehele gezondheid, omdat je qi-energie beter wordt benut en je lichaam in haar totaal in balans is.
Zoals de Chinese meesters het zeggen: "je kunt jezelf niet verdedigen met een zwak lichaam."

"Verandering is de enige constante,
geen limiet is het enige limiet."

(Bruce Lee)

Taiji Ziwei is:

 • een Chinese interne vechtkunst die gebaseerd is op de sterke fundamenten van Tai Ji.
 • een effectieve vorm van zelfverdediging die gebruik maakt van minimale spierkracht en maximale Qi om te verdedigen ("een kracht van vier ons doet duizend pond wijken", "ijzer gewikkeld in katoen").
 • een raamwerk voor zelfexpressie en (spirituele) groei. Geen dwangbuis die je aan regels vastbindt. Ieder individu is uniek op zijn/haar eigen manier. Het moet alleen worden geactiveerd.

"Ontspan en voel de beweging.
Beweeg niet als een mechanische robot".

(Bruce Lee)

Taiji Ziwei bestaat uit:

 • Gedegen basiskennis gebaseerd op de Tai Ji klassieken en de Chinees medische klassieken.
 • Vele verschillende standen (hoge tot zeer diepe) voor een gegronde en stevige basis.
 • Handtechnieken, zoals bijvoorbeeld stoten, slagen, weringen, pakkingen, omvattingen, klemmen (Qin Na) en drukpunten (Dim Mak).
 • Beentechnieken zoals schoppen (ook gesprongen).
 • Verschillende manieren van rollen ('valbreken').
 • De bekende Taijiquan vormen en speciale korte vormen (bijv. kata's) die zowel langzaam als snel worden uitgevoerd. Van de Taijiquan vorm is er een instructievideo beschikbaar.
 • Applicaties: toepassen van het geleerde in gevechtsituaties (één of meerdere aanvallers) op een ontspannen en gecontroleerde manier.
 • Wapenvormen zoals bijvoorbeeld sabel, zwaard, stok en speer. Deze kunnen alleen of met twee personen worden uitgevoerd.
 • Partnervormen zoals tui shou (fixed, moving, applicaties), tweemansvorm, handvorm en da lu.
 • Qigongoefeningen: ademhaling, qi-stroom vergroten, etc. Voor een krachtig en gezond lichaam (yin) en voor gevechtstoepassingen (yang).
 • Meditatie-oefeningen voor het balanceren van lichaam en geest.
 • Speciale technieken: standing on stake, Jin-oefeningen (de Taiji kracht), energie-oefeningen (o.a. reeling silk), 'empty-force' oefeningen, etc.

Zoals je nu weet betekent Taiji 'het grootste ultieme' en geeft het aan dat de principes gebaseerd zijn op de principes van Yin en Yang. Ziwei betekent 'zelfverdediging'. Samengevat zou je kunnen zeggen dat Taiji Ziwei betekent 'jezelf verdedigen volgens de principes van Taiji'. Zo lang je je aan deze principes houdt is je beweging vrij. D.w.z. dat 'alles mag' bij Taiji Ziwei. Je mag je op alle mogelijke manieren verdedigen, echter het moet wel in balans zijn. Dit leer je uiteraard op de les.
Je zou ook kunnen stellen dat Taiji Ziwei een soort 'framework' is. Om dit te illustreren vind je hieronder een overzicht van wat o.a. binnen het Taiji Ziwei systeem valt.

Tijdens de lessen zal in detail worden ingegaan op bovenstaand systeem.

"Zelfexpressie is de spiegel die reflecteerd volgens de principes van Yin en Yang"

(ko)

Alleen de meest effectieve technieken worden gebruikt. Het is net als een kunstenaar die een beeld maakt uit klei. Hij doet dit door klei weg te halen, niet door klei toe te voegen. De kracht zit in de eenvoud.
Als je altijd maar technieken toevoegd, heb je geen tijd om dat wat je al weet te verfijnen tot een hoog niveau. Laat dit proces niet puur het cultiveren van het geheugen zijn.

Alle bewegingen worden zowel langzaam (Yin) als snel (Yang) uitgevoerd. Voor het uitvoeren van de langzame bewegingen is veel concentratie, zelfbeheersing, balans, precisie en innerlijke kracht nodig. Feiten die in Taiji kringen al honderden jaren bekend zijn. Snelheid komt daarna vanzelf.

Snelle bewegingen zijn nodig, maar helaas worden deze bij externe vechtkunsten vaak te snel geïntroduceerd. Van een goede balans, precisie, controle, etc. is dan weinig zichtbaar en is in negen van de tien gevallen ook niet aanwezig.

Je bent alert en één met je omgeving. In balans en rustig van binnen. Klaar om supersnel te reageren indien nodig.
Zoals de klassieken schrijven: "Relaxation is not a movement, but a state". D.w.z. met een ontspannen en rustige geest (maar ook lichaam) kun je beter het gevecht overzien en ben je in staat om adequaat te reageren.

In Taiji Ziwei leer je de rustige bewegingen beheerst uit te voeren, maar zeker ook zeer snel te bewegen. Het heeft namelijk geen zin om snel te bewegen en kostbare energie te verbruiken als het niet nodig is. De taiji klassieken schrijven: "Als mijn tegenstander stil is ben ik stil, als mijn tegenstander beweegt, beweeg ik sneller."

"Iedere beweging bestaat in zijn eigen context, iedereen is uniek in z'n bewegingen.
Zolang je in z'n context blijft is de beweging vrij."

(Bruce Lee)

De 12 niveaus van Taiji Ziwei

Er zijn totaal 12 niveaus die een representatie zijn van innerlijke en externe groei. Verleg niet allen je grenzen op fysiek niveau, maar ook op geestelijk/spiritueel niveau.

Volgens de regels van Taiji stuurt de shén (geest, mind) de qì (energie) en de qì stuurt de li (spierkracht). Een ontspannen geest is in staat snel te reageren. Veel sneller dan spierkracht alleen.
Echter, geesteskracht, focus en qì energie moet je rustig stap voor stap opbouwen.

De niveaus staan garant voor een uitdagende lichamelijke en geestelijke groei voor vele jaren, misschien wel voor je hele leven.
De eerste acht niveaus bestaan uit de acht delen van de bagua (qian, dui, li, zhen, xun, kan, gen, kun). Dan is er één 'overgangsniveau', namelijk het yin-yang symbool midden in de bagua. D.w.z. dat de beoefenaar is nu klaar voor de echte reis. Dit negende niveau is zelf uit twee delen opgebouwd, namelijk een yin-deel en een yang-deel. Dat zie je ook terug tijdens de examens. Het negende niveau examen omvat het uitvoeren van snelle effectieve gevechtstechnieken (yang) en het uitvoeren van speciale Qigong en energie oefeningen (yin).
De niveaus volgen de bagua volgens Fu Shi - de voorhemelse schikking - vergelijkbaar met de groei van de Taiji Ziwei beoefenaar.
De eigenlijke manifestatie kan pas beginnen als alle acht niveaus goed zijn doorlopen en je op het negende niveau bent aangekomen.
Daarna zijn er nog drie hogere niveaus voor de echte doorzetters. Deze laatste niveaus beginnen met de tijger, gevolgd door de feniks en uiteindelijk de draak. - de manifestatie van de nahemelse bagua.

Kort samengevat geldt de volgende filosofische achtergrond voor de 12 niveaus:

 • De eerste acht niveaus staan voor de acht niveau's in de bagua die de voorhemelse groei voorstelt. Het negende niveau is de Taiji, d.w.z. de acht niveaus zijn volgroeid en negen is het getal voor maximaal yang.
 • De drie hogere niveaus staan voor aarde, mens en hemel. De drie lijnen in de trigram. Maar ook voor de nahemelse bagua.
 • De drie hogere niveaus staan voor aarde, mens en hemel. De drie lijnen in de trigram.
 • De eerste groep van acht niveaus is ook aarde, de negende is de mens en de laatste drie niveaus zijn een manifestatie van hemel.
 • Totaal 12 niveaus en 12 is twee maal zes. D.w.z. een hexagram (6 lijnen) die je beginsituatie aangeeft en een hexagram (nogmaals 6 lijnen) die je eind situatie aangeeft. Daartussen vind verandering, dus zelfexpressie, plaats.
 • Uiteindelijk ga je over naar het 13e niveau - het bereiken van Dao - en zijn niveaus en graden niet meer belangrijk.

 

"Beperk jezelf niet tot de technische details van iedere beweging.
Verken je limieten en je zult ontdekken dat je er geen hebt."

(Bruce Lee)

Examens

Tweemaal per jaar vinden er examens plaats. Afhankelijk van je vaardigheden kun je daar aan mee doen.
Na het behalen van een examen ga je door naar het volgende niveau.
Bij Taiji Ziwei wordt niet met banden gewerkt. De Chinese opvatting is dat je een band nodig hebt om je broek omhoog te houden. Verder vormt de kleur van een band om je middel een duidelijk voor iedereen zichtbare graad. Hierdoor wordt je ongeacht je vaardigheden al in een 'hokje' gezet. Creativiteit kan alleen worden ontwikkeld als je 'buiten het hokje' kunt denken.

Globale vergelijking van de niveaus van Taiji Ziwei met het gekleurde banden systeem zoals gebruikelijk bij andere vechtkunsten:

Taiji Ziwei Andere vechtkunsten
Niveau 1 t/m 8 Wit t/m bruine band
Niveau 9 Zwarte Band (1e Dan)
Niveau Tijger, Feniks, Draak Zwarte Band (2e t/m 6e Dan)

Certificaat

Na het behalen van een examen ontvang je een prachtig certificaat waarop je behaalde prestatie is vermeld.

"IJzer gewikkeld in katoen"

(Taiji Klassieken)

Kleding

De verplichte kleding is een zwart 'kung-fu' pak met taiji-schoenen of in-door vechtsport schoenen. Deze hebben een stoffen of leren zool. De bekende kung-fu schoentjes met bruine kunststof zool zijn niet toegestaan i.v.m. strepen op de vloer en blessures.
Kleding kan eventueel bij Long Feng Taiji worden besteld.

"Een kracht van vier ons doet duizend pond wijken"

(Taiji Klassieken)

Waarom Taiji Ziwei?

Op de eerste plaatst voor zelfverdediging.
Daarnaast voor zelfexpressie en innerlijke groei.
Long Feng Taiji Ziwei maakt gebruik van minimaal benodigde spierkracht en van qì. Daarom kan deze vechtkunst ook tot op hoge leeftijd worden beoefend.
Het is algemeen bekend dat Taiji meesters op latere leeftijd alleen maar krachtiger worden in hun interne energie.
Door het gebruik van qì en het uitvoeren van speciale oefeningen heeft het natuurlijk ook een positief effect op je gezondheid. De regel is als je gezond bent en krachtig, je ook in staat bent jezelf goed te verdedigen. Dus weer het Yin en Yang balans.
Het is niet waar dat een stoot bij een interne vechtkunst minder pijn doet dan bij een externe vechtkunst. Echter bij een interne vechtkunst brengt men de energie huishouding van de tegenstander ook in disbalans.

Voor wie is Taiji Ziwei?

Deze vechtkunst is natuurlijk voor iedereen. Jong en oud, man en vrouw.
Ook voor diegene die reeds actief zijn in een andere (harde/externe) vechtkunst zoals bijvoorbeeld Jiu Jitsu, Karate, Tae Kwon Do, Hapkido, Kempo, etc. Zij kunnen hun vechtkunst aanscherpen door het beoefenen van Taiji Ziwei.
In het boek Jiu Jitsu Do (Wim Boersma, Mario den Edel, Elmar Budo Sport, 1987, eerste druk) staat op pagina 15 onder Do - de weg: "Tai-Chi is het grote voorbeeld. Alle Budo-beoefenaren zouden het moeten beoefenen, met als resultaat elke seconde in balans ..."
Een interessante opmerking.
Bij Taiji Ziwei geldt: "een goede vechter 'voelt' de aanval i.p.v. het waar te nemen".

Afhankelijk van je vechtkunst (-sport) achtergrond kun je in het begin sneller examens doen. Echter iedereen begint in het begin met de basis (ook een kenmerk van een goede vechtkunstbeoefenaar - Dao).
Uit de praktijk blijkt dat de minimum leeftijd 16-18 jaar is.

Waar kun je Taiji Ziwei beoefenen?

Bij het Long Feng Taiji in Hilversum en Amersfoort.
Voor het lesrooster en de routebeschrijving klik hier.

Wie geeft Taiji Ziwei?

Deze vechtkunst wordt gegeven door Kris Oosting. Hij heeft 30 jaar ervaring in Martial Arts. Zo beoefende hij Jiu Jitsu (3e Dan), Ninpo bujutsu, Kyokushinkai karate, Taijiquan (Yang-, Chen-, en Wu-stijl) en Taiji wapenvormen.
Kris wordt vaak uitgenodigd voor demonstraties en gastlessen. Voorbeelden zijn: Nederlands Dan college, Taiji gevechtstoepassingen bij lessen Jiu Jitsu en met meester Tang Wei in het TV programma Klokhuis (Ned. 3, 98).
Ook vervult hij een belangrijke rol in het boek "Zelfverdediging in de praktijk" (Elmer 1998) van Rinus Tegelaar zijn Jiu Jitsu leraar.
Daarnaast schrijft Kris regelmatig artikelen over Taiji principes in bladen zoals die van het STN.

Kris is samen met Jean Chin te zien geweest in het TV programma Man/Vrouw (december 1998) met Taiji Dui Quan - de partnervorm.

Kris is zo'n 23 jaar geleden begonnen met lesgeven.
Eerst in Jiu Jitsu en daarna in Taijiquan en Qigong.
Hij is gecertificeerd door meester Tang Wei en de China Jiang Su Wu Shu Federation (Nanjing PRC).

Verder is Kris werkzaam als acupuncturist en herbalist, dus volledig op de hoogte van alle vormen van Qi ;-)

Omdat je nooit raakt uitgeleerd volgt Kris ook zelf nog steeds lessen in Taiji Quan bij Chinese meesters zoals meester Tang Wei. Hij is van mening dat ook een Taiji leraar nog steeds moet en kan groeien.

Door Kris zijn enthousiasme en elan ben je zeker van interessante en afwisselende lessen.

Kris met zijn leraar
meester Tang Wei

Interesse?

Kom gerust langs voor een kennismakingsles (a.u.b. stuur eerst een email).

 

 


© 1997 - 2005 LFRI, all rights reserved