Taiji Quan voor de gezondheid
Een goede gezondheid is een balans tussen vele dingen.
Het begint met de balans tussen Yin en Yang. (ko)

Taiji Quan - de gezonde vechtkunst

Wat is Taiji voor de gezondheid?

Taiji, of meer correct Taiji Quan [1], is de bekende interne vechtkunst die o.a. gebaseerd is op de principes van de traditionele Chinese geneeskunde.
De uiterlijke vorm van Taiji Quan bestaat uit vloeiende, harmonische bewegingen, die op een langzame en geconcentreerde manier worden uitgevoerd.
De rustige, ontspannen en ronde bewegingen zorgen er mede voor dat de levensenergie - qi genoemd - optimaal door het lichaam stroomt.
Een optimale qi-stroom is volgens de Chinese geneeskunde zeer goed voor de gezondheid. Hier door kan het lichaam (en de geest) optimaal functioneren en kunnen ziekten worden genezen en voorkomen. Daarom wordt Taiji Quan ook wel een hogere vorm van Qigong genoemd.

Ook acupuncturisten maken gebruik van de qi-stroom in de meridianen. Tijdens het uitvoeren van Taiji Quan worden deze meridianen a.h.w. 'gemasseerd' en kunnen blokkades worden voorkomen. Een blokkade in een meridiaan manifesteert zich vaak als ongemak of pijn.

"Beweeg rustig en zacht als een waaier door de wind.
Hard en zacht in balans.
Schoonheid en kracht."

(ko)

Op de les

In de lessen wordt de traditionele Yangstijl 43 vormen Taiji Quan geleerd. Deze stijl is door grootmeester Yang Cheng-fu samengesteld en door meester Jiang Yu-kun verder doorgegeven aan onze meester Tang Wei.
Een andere bekende vorm, de Yangstijl 24 vormen, ook wel simplified Yangstijl, Pekingvorm of korte vorm genoemd, is eenvoudiger dan de Yangstijl 43 vormen. De Yangstijl 24 vormen is in 1956 speciaal samengesteld om het Chinese volk (de ouderen) weer gezond te maken. De bewegingen zijn eenvoudig en vereisen niet veel inspanning.
De Yangstijl 43 daar en tegen is iets moeilijker en complexer en bevat veel meer originele aspecten met meer diepgang. Iets meer prikkeling van lichaam en geest kan geen kwaad voor de gezondheid, is onze mening.

Taiji Quan betekent "Grootste Ultieme Vuist/Boksen". Het wordt ook wel eens "schaduwboksen" genoemd.
Ook worden op de les qigong oefeningen gegeven ter bevordering van de gezondheid die los kunnen worden beoefend.
In ruim een seizoen leert men de complete Taiji Quan vorm - die op normale snelheid zo'n 15 minuten duurt. Natuurlijk kun je voordat je de gehele vorm beheerst ook de reeds geleerde bewegingen herhaald uitvoeren. Dit heeft reeds een positieve invloed op je gezondheid.
Na de vorm leert men de verfijningen van de bewegingen waardoor de qi-stroom nog beter kan worden gebruikt.
Verder wordt er aandacht besteed aan de energetica. D.w.z. hoe lopen de meridianen en hoe kun je de qi door je lichaam sturen. En ook wat de betekenis is van de Chinese vormnamen met ieder hun eigen levensles. Daarnaast doen we ook speciale qi-oefeningen.
Het zal je verbazen dat je ieder jaar toch nog weer kunt verfijnen en verbeteren. Een motor die steeds beter wordt afgesteld.

Niveaus

Binnen Taiji Quan worden er drie niveaus herkent met ieder hun eigen aspecten die je onder de knie dient te krijgen. Deze zijn (1 is het begin en 3 is het hoogste):

Niveau Aspecten
1 Lichtheid, langzaamheid, rond-bewegen,gelijkmatig-bewegen.
2 Lichaam beweegt als één geheel, evenwichtig-ontspannen, balans van de drie krachten, verandering en overgang.
3 Waarnemen van vol en leeg, gecoordineerde ademhaling, bewustzijn (Yi), leeg-stil.

Het is al vaak gebleken dat sommige aspecten lastig te leren zijn, maar zonder uitdaging geen plezier en geen groei! De beloning is des te groter.

Het 'tuig' mag af - weer vrij zijn

Je zult vernemen dat tijdens de bewegingen je een gevoel van vrijheid ervaart. Het 'paardentuig' waar je in beweegt mag af. Tijdens Taiji Quan leer je als het ware weer opnieuw vrij bewegen.
Hierdoor geef je de spanningen in je lichaam de kans om het lichaam te verlaten. Dat is mede de reden dat bij stress Taiji Quan een goed resultaat heeft.
In de beweging is er rust en in rust is er beweging.

"Ronde en continue bewegingen verbeteren de stroom van Qi.
Lichaam en geest in balans.
Alert en ontspannen geeft ziekte geen kans."

(ko)

 

Yin en Yang

Yin en Yang is niet eng. Het is een verklaringsmodel om bepaalde problemen, ziekten, eigenschappen, etc. te verklaren.
Taiji Quan maakt gebruik van de principes van Yin en Yang om op een gebalanceerde manier te bewegen.
Ook wordt dit model gebruikt om uit te leggen hoe je correct kunt bewegen.

Iedereen is uniek

Dat klopt. Niemand is hetzelfde en niemand zal exact hetzelfde bewegen.
Tijdens de Taiji Quan-lessen leer je op een manier bewegen die bij je lichaam past. Dit heeft het voordeel dat je je lichaam sneller in balans kunt brengen.
Iedereen kan op een slappe manier bewegen en denken dat dit Taiji Quan is. Helaas is dit niet waar. Je moet bewegen volgens de principes van Yin en Yang. Bewegen in balans met een alerte uitstraling. Heldere ogen die alles waarnemen met een ontspannen doch geconcentreeerde geest.
Tijdens de lessen wordt dit uitgebreid behandeld.
Het leuke van Taiji Quan is dat je vele jaren nieuwe dingen bij jezelf kunt ontdekken. Mogelijkheid tot continue groei - lichamelijk en spiritueel.
Verfijningen worden steeds genuanceerder. Het is een prachtige ervaring wanneer je voor het eerst die verfijning bereikt!

Kleding en schoeisel

Zoals dat bij iedere sportactiviteit gebruikelijk is draagt men bepaalde (sport)kleding. (i.v.m. hygiëne, richtlijnen, etc.)

Tijdens Taiji Quan wordt een Taiji-pak (Tai Chi pak) of Kung-fu pak gedragen. Deze zijn er in verschillende kleuren en kunnen bij veel sportzaken en tokos worden gekocht (vaak naast de judo, jiu-jitsu, karate, en kung-fu pakken).
Een pak is verplicht.

zwart is populair.

Aan het begin van ieder seizoen biedt Long Feng Taiji de mogelijkheid om collectief pakken te kopen. Hierdoor krijgt men een aantrekkelijke korting.
Een pak mag je natuurlijk ook zelf kopen in sportzaken, toko of Chinese winkels.
Schoeisel: Taiji-schoentjes met stoffen zool (genaaid) voldoen prima en zijn niet duur (kijk bijvoorbeeld bij de toko). Taiji-schoentjes met bruine of zwarte zool zijn niet toegestaan voor gebruik in de zaal i.v.m. de strepen op de vloer.
Gymschoenen blijken te stug te zijn en beperken de bewegingsvrijheid.

Docenten

De lessen worden gegeven door Jean Chin en Kris Oosting.

Meer informatie?

Email gewoon Long Feng Taiji.
Voor deze vorm hebben we een instructievideo beschikbaar.

 

[1] Ook wel geschreven als: T'ai Chi of Tai Chi (niet correct).


 

 


© 1997 - 2005 LFRI, all rights reserved