Categorie: Natuurgeneesmiddelen

Titel: Teatree-olie, natuurgeneesmiddel van de aboriginals.

Sleutelwoorden:
huid- en luchtwegaandoeningen, infecties aan de luchtwegen, schimmelziekten, virussen, preventie

Inleiding
Teatree-olie is een effectief en uitermate mild natuurlijk middel dat door de oorspronkelijke bewoners van Australië al duizenden jaren wordt gebruikt bij de behandeling van zeer uiteenlopende klachten (vooral huid- en luchtwegaandoeningen).
Er wordt momenteel uitgebreid en uitvoerig onderzoek gedaan naar diverse soorten teatree-olie, en wel om vast te stellen wat de meest geschikte samenstellingen voor verschillende medicinale toepassingen zijn. Omdat de teatree-industrie een geweldige groei doormaakt, zullen in de toekomst speciale oliesoorten voor de meest uiteenlopende klachten verkrijgbaar zijn. De optimale samenstelling voor de behandeling van schimmelziekten is namelijk niet per definitie ook het beste om een bacteriële infectie te behandelen.
Een van de belangrijkste eigenschappen die teatree-olie van veel andere middelen onderscheidt is dat ze werkzaam is tegen alle drie de soorten besmettelijke organismen:

Antiseptische en bacteriedodende werking
Deze werking is vooral van belang voor de eerste hulp: bij de behandeling van snij- en brandwonden, schaafwonden, ontstoken splinters, insectenbeten en alle andere wonden, vooral wanneer er vuil in is gekomen of wanneer ze etteren. Als antisepticum is teatree-olie bovendien een uitermate geschikt middel voor de algehele huidverzorging, met name in geval van puistjes, mee-eters en acne.
Ook voor de behandeling van infecties aan de luchtwegen - zoals griep, bronchitis of bijholteontsteking - heeft teatree-olie zijn nut bewezen.
Teatree-olie is overigens ook heel geschikt als middel bij klachten in het genitale gebied - zoals blaasontsteking of afscheiding.

Schimmeldodende werking
Teatree-olie is uitermate effectief bij de behandeling van schimmelinfecties - zoals kalknagels, zwemmers-eczeem en spruw. Inmiddels wordt teatree-olie ook toegepast tegen schimmelinfecties bij huisdieren, vissen en planten.

Werking tegen virussen
Virussen zijn de grootste veroorzakers van epidemische ziekten. Teatree-olie kan ook daartegen met succes worden ingezet en is vooral aan te bevelen ter behandeling van ziekten als mazelen, waterpokken, griep en verkoudheid.
Ook bij virale aandoeningen van de huid, zoals wratten, kan teatree-olie warden toegepast.

Effect op het immuunsysteem
De effectiviteit van teatree-olie bij de bestrijding van infecties wordt nog eens versterkt doordat dit middel de eigenschap heeft de weerstand van het lichaam te verbeteren. Teatree-olie speelt dan ook een belangrijke rol bij de preventie van ziekten. Vooral wanneer het lichaam verzwakt is - bijvoorbeeld door stress, ziekte en het gebruik van antibiotica of andere medicijnen die de natuurlijke weerstand van het lichaam verminderen - kan teatree-olie heel goede diensten bewijzen. Evenals voor mensen die een operatieve ingreep moeten ondergaan of aan een chronische of langdurige, verzwakkende aandoening lijden, zoals de ziekte van Pfeiffer of leverontsteking (hepatitis).

Zo zie je maar weer, een klein flesje met wat olie kan veel problemen voorkomen en verhelpen.

Meer lezen? Kijk op onze boekenlijst.

© 2000 Copyright Long Feng Taiji - Augustus 2000.