Martial Arts Gathering te Amersfoort (24/11/2001)

Tàijí Quán bij vechtsport gala

Het project Krachten Bundelen, gesteund door NOC*NSF en ministerie van VWS, organiseerde op 24 november 2001 haar eerste Martial Arts Gathering te Amersfoort. De opbrengst van dit evenement gaat naar de stichting "Tegen Zinloos Geweld".

Vechten door niet te vechten
Het doel van Krachten Bundelen is een sterke impuls geven aan de vechtsporten in Nederland. Zeven bonden hebben zich verenigd middels dit project om versterking door samenwerking te verkrijgen.
Op 24 november werd het startsein gegeven voor een lange reeks van vechtsport gala's die in de verschillende plaatsen worden gehouden. Dit geeft de lokale vechtsport verenigingen de kans om zich te profileren. Aan het einde van de reeks wordt er een landelijk gala georganiseerd.
Dat vechten ook niet vechten kan zijn, bleek door het feit dat de opbrengst van dit gala naar de stichting "Tegen Zinloos Geweld" gaat. De gemeente Amersfoort verdubbelde het bedrag.
Tijdens dit drie uur durende spektakel werden er, onder het toeziend oog van notabelen, journalisten en een camareploeg van de lokale TV, goede demonstraties neergezet door 11 vechtsport/-kunst disciplines. Iedere vereniging kreeg 10 minuten om hun kunnen te demonstreren.

Tàijí Quán?
Zeker! Alhoewel velen zich afvroegen wat dat 'tai jie kwan' nu eigenlijk was. Volgens een aantal 'experts' was dat "sloom bewegen in je oude kloffie" en wordt het hoofdzakelijk door "ouderen" beoefend. "Het schijnt voor de gezondheid te zijn, maar wat doet het hier dan?" vraagt een ander.
Interessante opmerkingen waar we zeker niet tegen in zijn gegaan. Soms is het beter te demonstreren dan te debatteren.
Het demo team van LóngFèng Tàijí Quán was als laatste aan de beurt. De presentator had een beschrijving ontvangen om zodoende een passende introductie te geven:
"En dan nu als last but not least ... Tai Ji Quan.
Deze Chinese vechtkunst heeft een historie van reeds 700 jaar en richt zich met name op het cultiveren en versterken van de interne energie, ofwel Qì.
De bewegingen zijn zacht en rustig met minimale spierspanning. Of zoals de Chinezen zeggen: "ijzer gewikkeld in katoen".
Vanavond ziet u twee belangrijke aspecten van Tai Ji.
Het Yin aspect: de rustige bewegingen voor de gezondheid.
Het Yang aspect: de gevechtsoefeningen die zowel langzaam als snel worden uitgevoerd.
LongFeng, wat Draak Feniks, betekent, demonstreert vanavond een paar onderdelen van de traditionele Taiji Yangstijl van Jiang Yu Kun.
Zo ziet u:

Het LongFeng team bestaat uit: Linda Tan, Jean Chin, Jeroen Rijnbergen, Pieter Boone en Kris Oosting."

Indruk
De vijf teamleden begonnen rustig met de handvorm van de yangstijl 43 vormen, die door meester Tang Wei naar Nederland is gebracht. Deel 1, 2 en 3 werden tegelijkertijd getoond om samen af te sluiten met Ban Lán Chuí.
Daarna volgende de partnervorm, Tàijí Duì Quán, uitgevoerd door Jean Chin en Kris Oosting op muziek van Crouching Tiger - Hidden Dragon. De muziek van de film, maar ook de vloeiende en snelle bewegingen van de partnervorm gaven een prachtig plaatje. Een perfecte uiting van Yin en Yáng, man en vrouw, rustig en snel, hard en zacht.
Toen de gevechtsapplicaties. Totaal onverwacht voor het publiek... dit was actie! Pieter Boone en Kris Oosting waren aan elkaar gewaagd.
De eerste set was Hai Di Zhen (naald op de zeebodem) gevolgd door Shàn Tong Bèi (waaier opent boven de rug). De aanvaller werd letterlijk met beide benen van de grond door de lucht geslingerd. Verder maakten vormen zoals Lou Xi Ào Bù (strijk langs de knie en stap uit), Shou Hui Pípa (bespeel de luit), Ban Lán Chuí (ombuigen, afweren, stoten) een diepe indruk. Het was maar goed dat er een mat lag. De beoefenaren van o.a. Jiu Jitsu kwamen na afloop met respect napraten over de gevechtsbewegingen.
Na de applicaties was het tijd om de wapenvormen te tonen. De Yangstijl competitie zwaardvorm, de Mulan dubbele waaiervorm en de traditionele sabelvorm van Jiang Yu Kun werden tegelijkertijd uitgevoerd. Een schijngevecht dat geen schijngevecht was.
Daarna werd er als afsluiting van de demonstratie (en gala) de handvorm op rustige Chinese muziek synchroon uitgevoerd door het gehele team.

Na de demo werd het team gefeliciteerd met de geweldige show. De presentator noemde het een waardige afsluiting van het gala en vond het fijn dat de Tài Jí groep met een glimlach demonstreerde. Vechtsporten kunnen immers ook plezier geven zonder elkaar te blesseren.

"Tàijí Quán is in de eerste plaats een vechtkunst" zegt meester Feng Zhiqiang in T'ai Chi magazine vol. 25, nr 5. "Als basis is het beoefenen van Tài Jí voor de gezondheid essentieel. Echter om een hoog niveau te bereiken moet je Tài Jí beoefenen als martial art" voegt hij toe in het artikel op pagina 12.

De traditionele Yángstijl 43 vormen van Jiang Yu Kun, die gegeven wordt door meester Tang Wei, is een vorm die nog steeds het martiale karakter heeft bewaard. Het is een goed medium om beide aspecten van Tài Jí te demonstreren: Yin - de zachte, rustige en vloeiende bewegingen en Yáng - de krachtige en snelle gevechts-applicaties die ogenschijnlijk zonder al te veel inspanning worden uitgevoerd.

LóngFèng Tài Jí Quán heeft haar best gedaan de Tài Jí vechtkunst zo goed mogelijk te positioneren en de weg te openen voor andere Tài Jí verenigingen om zich te profileren via het Krachten Bundelen project.

 

Een indruk...

 

Hierbij bedanken we onze supporters tijdens het gala :-)

© 2001 Copyright Long Feng Taiji - December 2001.