Categorie: Qigong

Titel: Effecten tijdens het oefenen

Sleutelwoorden:
warme handen, koude handen, tinteling, trillen, ongemakkelijk gevoel, Qi

Inleiding
Tijdens Qigong oefeningen kun je dingen ervaren die je eerst nooit gevoeld hebt.
Omdat iedereen op zijn/haar eigen manier uniek is, kun je nooit voorspellen wat je zou "moeten" voelen.
Wat je voelt kan afhankelijk zijn van bijvoorbeeld de volgende aspecten:

Iedereen is wel bekend met het effect dat onze wilskracht heeft bij ernstige ziekten zoals bijvoorbeeld kanker. Als men een gezond persoon zou mededelen dat deze kanker heeft (dit is per ongeluk wel eens voorgekomen), zie je dat deze persoon zich als snel minder goed voelt en zelfs ziek kan worden.
Hetzelfde geldt ook voor mensen die kanker hebben. Zelfs in ziekenhuizen gebruikt men de kracht van het positief denken en visualiseren om de kanker te bestrijden.
Dit positief denken, focus van de geest en visualiseren wordt reeds duizenden jaren in Qigong oefeningen toegepast.
Dus als je er van overtuigd bent dat Qigong niets voor je kan betekenen, kun je beter stoppen. Je geest zou wel eens sterker kunnen zijn dan het effect van de oefeningen.

Maar goed, laten we er van uit gaan dat we wel aan onze gezondheid, of beter, de kwaliteit van ons leven willen werken.

Effecten
Er zijn veel verschillende Qigong oefeningen, veel verschillende mensen, dus veel verschillende effecten. Gelukkig zijn er een aantal effecten die eigenlijk altijd wel voorkomen. De volgorde staat echter niet vast.
Laten we eerst eens gaan kijken naar effecten die je niet zou moeten hebben.

Wat niet?
Er zijn Qigong-vormen waar het voorkomt dat beoefenaren reeds na 1 seconde, nadat ze met een oefening zijn begonnen, als een wilde rond springen of hard gaan staan te schreeuwen.
Dit is niet het effect van de oefening, maar van de geest van de persoon zelf. Dit kan worden gedaan om indruk te maken op beginners, of voor het verkrijgen van wat voor spiritueel iets dan ook.
Sommige beginners kunnen dit gedrag gaan nabootsen, omdat zij denken dat dit zo hoort omdat de 'gevorderden' het namelijk ook doen.
Als je in zo'n omgeving terecht komt, kun je beter een andere vorm of leraar gaan proberen.

In het Westen zijn we gewend aan snel resultaat boeken en kort concentreren op iets. D.w.z. vaak snel weer een andere vorm van vermaak zoeken omdat het andere alweer verveeld. We nemen niet echt de tijd om iets te laten bezinken.
Maar al te vaak wordt deze gedachte en instelling ook op de Qigong oefeningen geprojecteerd.
Te graag en te snel iets willen voelen kan de volgende effecten veroorzaken:

Je moet de oefening natuurlijk zo goed mogelijk uitvoeren, echter te hard concentreren, te veel willen voelen en te snel iets willen voelen geeft spanningen, ongemak en vertraagd je ontwikkeling.
Zoals Lao Zi [1] schrijft: probeer "doen door niet te doen".
Opgemerkt dient te worden dat je ook duizelig of iets misselijk van de oefeningen kunt worden als je lichaam te gestresst is. De prikkeling is dan net iets te veel. Als dat zo is wordt het tijd dat je je levenswijze eens onder de lope neemt.

Wat dan wel?
Maar, zul je zeggen, ik heb wel eens mensen zien bewegen of trillen tijdens een oefening. Zelfs dat er iemand een beetje stond te springen.
Dan kan, spanningen en emoties die in ons lichaam liggen opgeslagen komen soms tevoorschijn als je rustige ontspannen bewegingen maakt met ademhalingsoefeningen. Mensen die ooit een haptonoom of een biodynamisch therapeut hebben bezocht kennen dit verschijnsel. Niet alleen onze hersenen slaan emoties en gebeurtenissen op, maar onze organen en spieren doen hetzelfde. Bij bepaalde massage handelingen komen deze spanningen naar buiten om het lichaam te verlaten en dat kan soms met bepaalde bewegingen of geborrel in de darmen gepaard gaan. Daarna voel je je stukken beter.
Je moest eens weten hoeveel we dagelijks aan spanningen, stress, frustraties, woede, verdriet, onmacht, etc. in ons lichaam 'wegzetten'. Na jaren is ons lichaam vol en komen er klachten en ziekten die we niet kunnen verklaren. D.w.z. waarom we ineens ziek worden.
Veel voorkomende ziekten zijn o.a.: overspannen zijn, burnout, oververmoeidheid, RSI, etc.

Je ziet het niet, maar voelt het wel
In het algemeen kunnen we stellen dat je Qi niet kunt zien. In de Traditionele Chinese Geneeskunde kennen we vele vormen van Qi - een aantal daarvan kun je zien en voelen. Zie ook het artikel over "De vormen van Qi".
Wat we wel kunnen waarnemen zijn de uitwerkingen van Qi - de manifestatie van Qi. Net als de wind. Je ziet het niet , maar voelt het wel.
In dit artikel beperken we ons tot de Qi tijdens de Qigong oefeningen.
De volgende manifestaties van Qi kunnen o.a. voorkomen:

Deze effecten hoef je niet altijd te krijgen. Soms voel je helemaal niets, maar dat wil niet zeggen dat er niets gebeurd. De ene keer ben je iets gevoeliger voor de uitwerking van Qi dan de andere keer. Gemiddeld 6 van de 10 mensen zijn gevoelig voor Qi en voelen de uitwerking vaak vrij snel. Anderen hebben langer nodig. Dit is geen indicatie van goed of minder goed zijn. Het is puur zoals je bent en hoe je leeft.

Het kan ook voorkomen dat Qi op plaatsen in het lichaam stagneert. Je kunt dit voelen als een licht druk, stijfheid, lichte zwelling of jeuk. Dit is geen probleem en met bepaalde massage en acupressuur kun je de stagnatie verhelpen.
Qi stagnatie is een normaal verschijnsel in de TCM* en er zijn veel mensen die het hebben.
Qigong maakt gebruik van principes uit de TCM, zoals: Yin - Yang, de vijf elementen, Zang-Fu en de meridanen. Deze principes worden reeds duizenden jaren gebruikt en worden nog steeds verfijnd.
De effecten die je bij Qigong krijgt kunnen met behulp van de basistheorie van de traditionele Chinese geneeskunde worden verklaard. Als hier interesse in hebt, kijk dan bij de boekenlijst.

Als je iets voelt en je weet niet of dat zo hoort, vraag het gerust aan de leraar.

[1] Tao Te Tjing (Tao Te Ching, Dao De Jing)
* TCM = Traditional Chinese Medicine (traditionele Chinese geneeskunde)

© 2000 Copyright Long Feng Taiji - Augustus 2000.