China reis 2001

In juli 2001 zijn Jean en Kris voor 4 weken naar China vertrokken voor hun stage in het TCM ziekenhuis in QingDao en een beetje vakantie in en rond Beijing.
Dit gaf hun ruim de gelegenheid om naast het werken in het ziekenhuis, ook "Chinese tàijíquán" te ervaren.
Twee tàijíquán en wushu kampioenen (van de provincie Shandong) gaven tijdens de stage iedere dag les in de 24 vormen van de Yangstijl (Simplified Tàijíquán).
Aan het einde van de stage hebben Jean en Kris met een aantal mede studenten en de twee docentes een demonstratie van deze Yangstijl gegeven op de culturele dag die het ziekenhuis had georganiseerd.
Jean en Kris hebben de partnervorm ook gedemonstreerd. Deze viel zeer goed in de smaak.

Jean & Kris in actie in hun artsenjassen ;-)

Kris heeft nog de yang-, chen- en wu-stijl gedemonstreerd op de afdeling acupunctuur voor patiënten en doctoren (hij kon het weer niet laten :-)
Uiteraard hebben zij in de parken ook tàijíquán beoefend. De Yangstijl 43 vormen trok veel geinteresseerden. Ook de partnervorm en de pushing hands had veel bekijks.
Mensen begonnen met hun te praten en vonden het fijn een traditionele vorm te zien die nog duidelijk de gevechtskunst in zich had. ("Ah, this tàijíquán is for fighting", zei imand zeer voldaan)
Toen Kris de vorm snel uitvoerde was het hek van de dam. Applaus was het resultaat. Hij kreeg een compliment: "you're moving like a Chinese" (een aantal namen van op dit moment bekende Chinezen werden genoemd). En handen werden geschud. Een leuke ervaring in het land waar tàijíquán vandaan komt.

Jean met haar begeleidster Dr. Ding.

Kris naast de directeur van de acupunctuur afdeling in het QingDao ziekenhuis, Dr. Liu.

Jean in de kruidenapotheek van het ziekenhuis in QingDao.

Het was leuk om te leren wat het logo van de Olympics in Beijing voorstelt: "The emblem resembles a person doing "taiji", symbolizing gracefulness, harmony, vitality and mobility as well as unity, cooperation, exchange and development. It also resembles the shape of a traditional Chinese artifact known as the "China Heart Unit." The logo was designed by Chen Shaohua, a noted designer in Shenzhen and one of the 13 official emblem designers appointed by BOBICO, and well-known painter Han Meilin, who modified the design by using a calligraphy brush. Kan Tai-Keung, a famous designer in Hong Kong, also contributed to the designing of the emblem."