Feng Shui

Wat is Feng Shui?

Feng Shui (uitspraak: foeng sweej) is een meer dan 3000 jaar oude Chinese kunst van het in harmonie leven met je omgeving. Feng Shui betekent "wind en water" en maakt o.a. gebruik van de principes van Yin en Yang, de Yi Jing (I Ching), Qi energie en de vijf elementen. Wind en water koos men in die tijd als symbool van de twee belangrijkste verschijningsvormen van de natuur. Beiden zijn ze zeer krachtig en vaak moeilijk te beteugelen - derhalve moest men ermee op goede voet komen te staan.

Tegenwoordig is Feng Shui zeer populair. Zeker in Hong Kong, waar het zelfs een grote rol speelt bij het plaatsen en ontwerpen van gebouwen (bijvoorbeeld de Bank of China), maar ook in de Verenigde Staten en met sterk toenemende mate in Europa. Bedrijven zoals bijvoorbeeld IBM, Mark & Spencer, Bank of China en bijna ieder bedrijf in Hong Kong (ook westerse) hebben gebruikgemaakt van Feng Shui specialisten.

De concepten van Feng Shui zijn in onze moderne wereld nog steeds zeer bruikbaar.

Feng Shui is gericht op het in harmonie brengen van de omgeving met de mens die er in leeft. Dit kan een positieve werking hebben op bijvoorbeeld: (partner)relaties, huwelijk, welvaart, families, creativiteit, carrière, spiritualiteit, roem en gezondheid. Bij bedrijven richt men zich meer op het verbeteren van het zaken doen, de omzet, toekomst van het bedrijf, klantrelaties, etc.

Waarom Feng Shui?

Het besef dat geest, lichaam en leefomgeving elkaar wederzijds beïnvloeden, is minstens zo oud als de leer van Feng Shui. Een harmonieuze leefomgeving, spiritueel en geestelijke welzijn, goede relaties, gezondheid, geluk en succes – alles hangt zeer nauw met elkaar samen.

Als we ons geborgen voelen in onze woning, als ze een positieve, vriendelijke uitstraling heeft, kan het een plek zijn van ontspanning, waaruit we dagelijks nieuwe energie en levensvreugde kunnen putten, een voorwaarde voor welzijn. Dit geldt zowel voor onze eigen woning als bedrijven waar mensen tegenwoordig onder stress hoge prestaties moeten leveren. Onze leef- en werkomgeving heeft een grote invloed op ons. Het kan ons voeden en het kan ons 'leeg halen'. Ooit wel eens bij iemand op visite geweest en dat u zich na enige tijd compleet uitgeput voelde?

Feng Shui diagnosticeert de leef- en werkruimte en stelt als het ware vast wat de oorzaak is van de problemen. Bijvoorbeeld hoe is het gesteld met liefde, creativiteit, vrienden, geldzaken en gezondheid?

Feng Shui in praktijk brengen betekent in uw woning of kantoor bepaalde veranderingen aanbrengen om de atmosfeer te verbeteren, om uw woning tot een bron van energie en van welzijn te maken en om doelbewust bepaalde gebieden van uw leven te beïnvloeden. Het is a.h.w. "acupunctuur" in de woning, het lokaliseren en verwijderen van (energie) blokkades.

Welke Feng Shui?

De Feng Shui die wij gebruiken is de Black Hat Tantric Buddhist Feng Shui ontwikkeld door Prof. Lin Yun.
Deze 'school' van Feng Shui maakt gebruik van de traditionele Chinese concepten en van moderne wetenschappelijke methoden. Het is dus aangepast aan deze tijd.
Op dit moment is het een van de meest toegepaste vormen van Feng Shui in Amerika.
Men hoeft natuurlijk geen Boeddhist te zijn als je er gebruik van wilt maken. Het is alleen gebaseerd op een aantal principes van het Boeddhisme.
Onze leraar was R.D. Chin, M Arch, BSCE uit New York. Hij heeft jaren bij prof. Lin Yun gestudeerd.

R.D. Chin is de auteur van Feng Shui Revealed en een gecertificeerd NCIDQ interior designer.

 

Resultaten

Feng Shui doe je om een bepaalde reden. Vaak omdat iets in je leven niet optimaal is of een beetje moeilijk verloopt. Praktijkvoorbeelden zijn:

  • Verkoop van een huis verloopt moeizaam.
  • Weinig werk opdrachten hebben.
  • Als een opdracht bijna is binnengehaald, gaat het ineens niet meer door.
  • De relatie verloop niet goed.
  • Meer in het huis willen 'zijn'.
  • Slechte financiële situatie.
  • De laatste jaren is de creativiteit wel erg laag.
  • Meer bekendheid wensen met werk.
  • Meer spiritualiteit wensen in het huis.
  • Mensen op een project zijn te onrustig.
  • Relatie met familie is niet optimaal.
  • en nog veel meer, afhankelijk van de leefsituatie en wensen.

We hebben zeer goede resultaten mogen aanschouwen. Voorbeelden zijn:

  • Binnen een paar week zoveel werk dat men het niet meer aan.
  • Projecten die nu ineens wel verkocht worden.
  • Een nieuwe relatie ineens na een consult.
  • Toegenomen creativiteit.
  • Meer gegrond in je huis.
  • en nog veel meer!

Moet je erin geloven? Nee hoor, dat hoeft helemaal niet.
Echter, als je het type bent dat eerst alles wetenschappelijk bewezen moet zien, moet je het gewoon niet doen. Dat is alleen maar zonde van je geld.
Eerst wachten tot de wetenschap weer een stapje verder is lijkt dan beter.

Consult

Een consult bestaat uit een korte uitleg over wat Feng Shui is, een interview met de cliënt(en) over zijn/haar/hun wensen, een diagnose van de situatie en het geven van aanbevelingen.
Een consult duurt ongeveer 1,5 uur voor een normale woning. Afhankelijk van de grootte en hoeveelheid van de ruimten kan het ook langer duren. De tijd nodig voor een consult wordt vooraf met de cliënt afgesproken. Een consult is altijd op afspraak.

Voorbereiding

Er wordt de cliënt altijd gevraagd om voor het consult een plattegrond (op schaal) van de ruimte(n) op te sturen. Hierop worden eventuele aanbevelingen aangebracht en teruggegeven tijdens het consult.
Verder kan het handig zijn een cassette-recorder te gebruiken om het consult op te nemen.

Rode enveloppe

Volgens de traditionele gebruiken is het gebruikelijk dat de betaling gepast wordt gedaan in een rode enveloppe. De cliënt draagt zorg voor de rode enveloppe. De kennis die wordt gedeeld met de cliënt gedurende een consult is heilig en krachtig. De rode enveloppe erkent en herinnert ons aan de integriteit van onze werkrelatie.

Blessing ceremony

Dit gebeurt op aanvraag.


Bent u geïnteresseerd in een consult of heeft u vragen? Neem dan gerust contact met ons op.

Opmerking: Gezien de zeer grote drukte is er voorlopig een stop op nieuwe consulten.

 

 

 

Rooster
door Jean Chin


© 1997 - 2005 LFRI, all rights reserved