Categorie: Tàijí

Titel: Over Ontspannen.

Door Kris Oosting

In interne vechtkunsten is het kunnen ontspannen van spieren en pezen zeer belangrijk. Echter er is geen ontspanning zonder inspanning (d.w.z. je moet er wel wat voor doen).
Bij de juiste ontspanning is de Shen in staat de Qi te sturen en de Qi op haar beurt het lichaam te bewegen.
Wanneer je pezen en spieren ontspannen zijn tijdens de bewegingen, kun je veel diepere standen uitvoeren dan normaal. De spieren en pezen zijn immers ontspannen en gevuld met Qi. Een aantal van jullie hebben dit al gevoeld.

Ontspannen is niet hetzelfde als slap. Bijvoorbeeld op de bank hangen of in elkaar zitten (voor de TV) is te slap en te Yin.
Gespannen is te Yang, dus ontspannen is een ander woord voor alert zijn - een balans van Yin en Yang (zie ook de vijf principes van Yin en Yang).

Bij externe vechtkunsten (Shaolin, karate, jiu jitsu, etc) zie je bij de hogere graden (zwarte band) dat er meer aandacht aan bepaalde interne aspecten wordt geschonken. Voorbeelden zijn: meditatie, ademhaling, qigong-achtige oefeningen en ... meer ontspannen (relaxed) bewegen.
Deze aspecten krijg je bij interne vechtkunsten al in het begin aangereikt.

Echter voor het goed leren van een interne vechtkunst als Taiji is o.a. nodig: een mate van perfectionisme (jezelf steeds maar weer verbeteren = groei), doorzettingsvermogen, focus, concentratievermogen, etc.
Dit zijn moeilijke aspecten (eigenschappen) om vol te houden. Dat is mede de reden waarom zov elen (te) vroeg stoppen en nooit een dieper niveau bereiken. Dat is op zich niet zo erg, want iedereen volgt zijn/haar eigen weg (Dao). Het is alleen jammer wanneer deze personen lessen in Taiji gaan geven. De gevechtkunst verliest zo steeds meer van haar inhoud. De inhoud waar het eigenlijk om draait.

We zijn gewend aan spanningen (werk, etc.) en willen dan iets wat "ontspant" zoals bijvoorbeeld fitness en externe (harde) vechtkunsten. De overgang is eenvoudig daar het van spanning naar inspanning gaat (een 'gelijksoortige' vorm van spanning - geestelijke inspanning naar lichamelijke inspanning, maar lichaam en geest zijn een geheel...).

Echter ontspannen (alert zijn) vereist een grotere verandering van ons lichaam en dat heeft juist een aangeboren weerstand tegen verandering.

Uit Taiji Magazine, Vol 26, p11. Fu Sheng Yuan (zoon van de bekende meester Fu Zhongwen) schrijft: "A lot of people are too relaxed. Relaxation does not mean nothing or emptiness. They have misunderstood the T'ai Chi classics [of kennen deze helemaal niet. Red.]. The movements are relaxed, but alive with jing, chi, and shen. You should be able to change from softness to firmness in an instant."

Tip: lees nog eens het artikel over de 10 punten.

 

© 2001 Copyright Long Feng Taiji - Augustus 2001.